Svetsning i aluminium

Svetsning i aluminium är en specifik teknik som används för att sammanfoga aluminiumdelar genom att smälta och förena dem med hjälp av värme. Det finns flera viktiga aspekter att överväga när man utför aluminiumsvetsning, ett axplock följer nedan:

  • Svetsningsmetod: MIG-svetsning och TIG-svetsning är de två vanligaste metoderna för aluminiumsvetsning. MIG-svetsning är snabbare och enklare, medan TIG-svetsning ger en högre grad av kontroll och kvalitet.
  • Aluminiumlegering: Det finns olika typer av aluminiumlegeringar, och valet av legering påverkar svetsprocessen. Vissa legeringar är mer svårsvetsade än andra och kräver mer erfarenhet och kunskap.
  • Rengöring och förberedelse: Aluminium måste rengöras noggrant innan svetsning för att ta bort oxider och föroreningar som kan påverka svetskvaliteten.
  • Efterbehandling: Efter svetsningen kan det vara nödvändigt att utföra efterbehandlingsåtgärder som slipning och polering för att få en jämn yta.

Lång erfarenhet av svetsning

Svetsning i aluminium kräver skicklighet och erfarenhet, och det är viktigt att följa noggranna procedurer för att säkerställa en stark och pålitlig svets. Aluminiumsvetsning används i många applikationer, inklusive flygindustrin, fordonsproduktion och konstruktion, och den erbjuder fördelar som låg vikt och hög korrosionsbeständighet. Vi på Calmar Industriteknik AB i Kalmar har lång erfarenhet av svetsning ibland annat aluminium.